Nowe znaczenie posługi akolitatu? Urząd akolity w perspektywie rozwoju obrzędów święceń i ustanowień - Dawid Makowski; Emanuel Kwiatkowski (Warszawskie Studia Teologiczne)
Artykuł przedstawia problematykę posługi akolity w aspekcie modyfikacji obrzędów udzielania tej posługi. Postawione w publikacji pytanie badawcze dotyczy tego, czy obecna forma posługi akolitów ma inne znaczenie niż to znane przed posoborową reformą liturgiczną. W tym celu publikacja identyfikuje rozwój posługi akolity w kontekście obrzędów święceń, gdzie pierwszy rozdział dotyczy okresu od V do IX wieku, drugi omawia obrzędy drugiego tysiąclecia aż do 1961–1962 roku, a trzeci obejmuje posoborowe obrzędy ustanowienia do posługi akolity. Umożliwia to dostrzeżenie, jak na przestrzeni wieków zmieniał się obraz akolity. W artykule zastosowano metodę analityczno-historyczną, pozwalającą dostrzec różne role akolitów w Kościele na przestrzeni wieków. Jednocześnie dzięki perspektywie dogmatyczno-pastoralnej uwidoczniona zostaje teologiczna wartość ich posługi. W ten sposób podjęte studium odpowiada nie tylko na pytanie: jak modyfikowano tę posługę?, ale także: dlaczego to uczyniono?