Mobiliosios programÄ—lÄ—s Garso matuoklis naudojimo transporto triukÅ¡mo lygio tyrimui galimybÄ—s analizÄ— - Ingrida PliopaitÄ— BataitienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Oficialiosios statistikos duomenÅ³ bazÄ—s duomenimis, 2023 m. Lietuvoje buvo registruota 2 223 549 transporto priemoniÅ³, kuriÅ³ vidutinis amÅ¾ius â€“ apie 17 metÅ³, o didÅ¾ioji jÅ³ dalis varomos kuru, pagamintu iÅ¡ naftos produktÅ³. DidÄ—jant transporto srautams miestuose ir gyvenvietÄ—se, vis daugiau Å¾moniÅ³ susiduria su akustiniu diskomfortu. Pasaulio sveikatos organizacija nurodo, kad aplinkos triukÅ¡mas yra antra pagrindinÄ— ligÅ³ prieÅ¾astis po oro tarÅ¡os. Apie 100 milijonÅ³ Å¾moniÅ³ ES valstybÄ—se narÄ—se yra veikiama didesnio nei 55 dBA keliÅ³ transporto triukÅ¡mo, o 32 milijonai yra veikiami triukÅ¡mo lygio, didesnio nei 65 dBA. DÄ—l nuolatinio triukÅ¡mo poveikio gali atsirasti Ä¯vairiÅ³ sveikatos sutrikimÅ³: miego ir mokymosi sutrikimÅ³, hipertenzija, iÅ¡eminÄ— Å¡irdies liga, susierzinimas, gali pablogÄ—ti psichinÄ— sveikata ir pan. TriukÅ¡mo poveikio sveikatai valdymas visÅ³ pirma priklauso nuo tiksliÅ³ garso lygio matavimÅ³. Transporto triukÅ¡mo problemos sprendimui svarbÅ«s ne tik teisÄ—s aktai, kuriais reglamentuojamas triukÅ¡mo lygis, inÅ¾ineriniai statiniai triukÅ¡mui maÅ¾inti, darnus miestÅ³ planavimas, bet ir visuomenÄ—s Å¡vietimas. DidÄ—jantis supratimas apie neigiamÄ… triukÅ¡mo poveikÄ¯ visuomenÄ—s sveikatai lemia poreikÄ¯ matuoti triukÅ¡mÄ…, Ä¯traukiant visuomenÄ™ Ä¯ stebÄ—senos procesus. Vienas iÅ¡ visuomenÄ—s Ä¯sitraukimo bÅ«dÅ³ galÄ—tÅ³ bÅ«ti realizuojamas panaudojant iÅ¡maniuosius telefonus, kuriuose Ä¯diegta garso matavimo programa. Straipsnyje analizuojama transporto triukÅ¡mo lygio matavimo galimybÄ— naudojant dvi skirtingas matavimo priemones â€“ garso matuoklÄ¯ bei mobiliÄ…jÄ… programÄ—lÄ™. Transporto triukÅ¡mo lygio matavimai atlikti Kauno g., Utenoje. TriukÅ¡mo lygis tirtas naudojant garso lygio matuoklÄ¯ AZ8922 Digital Sound Level Meter ir iÅ¡manÅ³jÄ¯ telefonÄ… Samsung Galaxy A55, kuriame Ä¯diegta garso lygio matavimo programÄ—lÄ— Garso matuoklis. Nustatyta, kad vidutinis transporto triukÅ¡mo lygis Kauno g. (Utenoje) kito 57,3-64,4 dBA (matuojant garso matuokliu AZ8922) ir 69,0-74,3 dBA (matuojant mobiliÄ…ja programÄ—le Garso matuoklis) ribose. Remiantis gautÅ³ transporto triukÅ¡mo lygio matavimo rezultatÅ³, nustatytÅ³ dviem skirtingomis matavimo priemonÄ—mis penkiuose matavimo taÅ¡kuose tomis paÄiomis aplinkos sÄ…lygomis, analize, galima daryti iÅ¡vadÄ…, kad mobilioji programÄ—lÄ— Garso matuoklis pateikÄ— vidutiniÅ¡kai 9,9â€“11,7 dBA didesnius garso lygio matavimo rezultatus, neatsiÅ¾velgiant Ä¯ triukÅ¡mo lygÄ¯.