НАПРЯМИ АКТИВІЗАЦІЇ ЕКОНОМІКО-ЕКОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ РЕГІОНУ - Діна Шкварук; Олександр Захарчук (Економіка та суспільство)
У статті розглядаються теоретичні та практичні засади активізації економіко-екологічного потенціалу агропромислового комплексу (АПК) на регіональному рівні. На прикладі Вінницької області проаналізовано основні виклики та можливості розвитку аграрного сектору в умовах сучасних економічних, екологічних та інших загроз. Особливу увагу приділено оцінці стратегічних документів, регіональних програм, інституційного забезпечення та механізмів підтримки аграрного виробництва. Визначено основні напрями підвищення ефективності використання економіко-екологічного потенціалу, зниження екологічного навантаження, стимулювання органічного виробництва, кластеризації, а також інтеграції принципів сталого розвитку в управління аграрною політикою. Запропоновано комплекс практичних рекомендацій щодо удосконалення регіонального інституційного середовища та впровадження інноваційних екологічно орієнтованих рішень.