Особливості реформування освіти в умовах викликів ХХІ ст. - Alla Vasyliuk (Педагогічний дискурс)
У статті окреслено риси суспільства ХХІ ст., здійснено аналіз особливостей, дійсних і передбачуваних тенденцій реформування освіти у глобальному контексті. Акцентовано перехід від знаннєвої до компетентнісної освітньої парадигми. Виявлено, що до спільних напрямів змін належать:  упровадження нових освітніх стандартів та стратегій оцінки якості навчальних закладі, модернізація змісту навчальних програм (з дотриманням оптимальної пропорції між передачею знань та методологією їх отримання), пріоритет передачі учням і студентам оперативних, а не енциклопедичних знань. Зафіксовано новий поділ відповідальності за функціонуванням освіти. Вказано на головні цілі глобальної освіти й новаторських рис сучасних реформ.