Gazociag Nord Stream 2 – wyzwaniem dla bezpieczeństwa energetycznego Unii Europejskiej - Justyna Misiągiewicz (Facta Simonidis)
Uzależnienie od importu surowców w Unii Europejskiej będzie postępować i w związku z tym, priorytetem polityki bezpieczeństwa energetycznego państw członkowskich jest utworzenie jednolitego rynku energii oraz solidarność w relacjach z dostawcami. Państwa UE nie wypracowały jednak spójnej polityki bezpieczeństwa energetycznego, a ich działania w tym wymiarze mają głównie charakter indywidualny, zgodnie z zasadą subsydiarności. Polityka energetyczna Rosji jest elementem jej szerszej strategii wobec państw europejskich. Rosja coraz mocniej zacieśnia współpracę gospodarczą z wybranymi państwami Unii Europejskiej. Rozwinęła się ona na dużą skalę i opierała przede wszystkim na eksporcie rosyjskiego gazu ziemnego z wykorzystaniem infrastruktury rurociągowej. Priorytetem strategii energetycznej Rosji jest rozwój infrastruktury transportowej oraz wywieranie większego wpływu na cenę surowców. W niniejszym opracowaniu przedstawiony zostanie projekt infrastruktury przesyłowej gazu do Europy – Nord Stream 2.