Hastalara Verilen Tıbbi Atıkların Kontrolü ve Sıfır Atık Yönetmeliği Eğitiminin Bilgi Düzeylerine Etkisi - Sümeyra Demir; Buse Ercan; Sevginur Öztürk; Hatice Arslan; Azize Köse; Gülay Duman; Ayşe Kabuk (Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hemşirelik Dergisi)
Giriş: Sağlık kurumlarında atıkların yönetimi, atık çeşitliliğinden dolayı birden fazla yönetmelik kapsamında yürütülebilmekte, bu durum da atık yönetimini zorlaştırabilmektedir.Amaç: Çalışma hastalara verilen tıbbi atıkların kontrolü ve sıfır atık yönetmeliği eğitiminin bilgi düzeylerine etkisini değerlendirme amacıyla yapıldı.Yöntem: Ön test-son test tek gruplu yarı deneysel araştırma türünde yapılan bu çalışmaya basit rastgele örnekleme yöntemiyle, örneklem kriterlerine uyan 70 hasta dahil edildi. Veriler Sosyodemografik Bilgi Formu ve Tıbbi Atıkların Kontrolü ve Sıfır Atık Yönetmeliği Bilgi Testi ile toplandı. Tıbbi Atıkların Kontrolü ve Sıfır Atık Yönetmeliği eğitimi araştırmacılar tarafından QR karekodlu broşürle verildi. Verilerin analizinde, yüzdelik, ortalama, standart sapma, bağımsız gruplarda t test, bağımlı gruplarda t test, tek yönlü ANOVA, games howell testleri kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya katılan bireylerin %41,4’ü 38 - 57 yaş arasında, %68,6’sı kadın, %42,9’u ilköğretim mezunudur. Bilgi puan ortalamalarının girişim öncesinde 13,01 ± 3,78, girişim sonrasında 15,20 ± 3,30 bulundu (p lt; 0,001). Girişim sonrasında yükseköğretim mezunu bireylerin bilgi puanı ortalamalarının (17,73 ± 1,96), ortaöğretim (15,38 ± 2,81) ve ilkokul mezunlarından (13,46 ± 3,28) daha yüksek olduğu saptandı (p lt; 0,001). Yaş aralığı 18 - 37 yıl olan bireylerin girişim öncesi de girişim sonrası da bilgi puan ortalamalarının daha yüksek olduğu saptandı (p lt; 0,05).Sonuç: Tıbbi atıkların kontrolü ve sıfır atık yönetmeliği eğitiminin hastaların bilgi düzeylerini artırdığı, yaşı genç ve eğitim seviyesi yüksek olanların bilgi düzeylerinin daha yüksek olduğu saptandı.