ارائه و اعتبارسنجی مدل ‌‌سوت‌زنی در نظام بانکی کشور - رضا عباسی; احمد احمدی (مطالعات مالی و بانکداری اسلامی)
در نظام بانکیکشور، سوت‌زنی به‌عنوان یک سازوکار رسمی و مؤثر، هنوز به‌طور کامل پیاده‌سازی نشده و نیازمند تدوین مدلی متناسب با شرایط بومی کشور است. در این پژوهش ابتدا در بخش کیفی با روش داده‌بنیاد به ارائه مدل ‌سوت‌زنی در نظام بانکی کشور اقدام شد. برایناساس با انجام مصاحبه با چهارده نفر از خبرگان نظام بانکی، تعداد 9 مقوله براساس مدل پارادایمی بدین شرح شناسایی شد: قوانین و سیاستهای حمایتی و ایجاد مکانیزمهای گزارشدهی امن بهعنوان «شرایط علّی»، زیرساخت فرهنگی بهعنوان «شرایط مداخلهگر»، حساسیت اجتماع بهعنوان «شرایط زمینه‌ای»، رسیدگیسریع و مؤثر به تخلفات و شفافیت بهعنوان «بعد تعاملی»، سوتزنی بهعنوان «پدیده محوری» و کاهش تخلفات و جذب سرمایه بهعنوان «بعدپیامدی». در بخش کمی، مدل بهوسیله مدلسازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج نشان داد که قوانین و سیاست‌های حمایتی همراه با ایجاد مکانیزم‌های امن گزارش‌دهی، تأثیر معناداری بر سوت‌زنی دارند. همچنین، سوت‌زنی بهطور معناداری بر تسریع و اثربخشی رسیدگی به تخلفات و افزایش شفافیت اثر می‌گذارد. علاوهبر این، زیرساخت‌های فرهنگی نیز تأثیر معناداری بر سرعت و کارآمدی رسیدگی به تخلفات و شفافیت دارند. حساسیت اجتماعی نسبت به مسائل نیز نقش قابل توجهی در بهبود رسیدگی سریع و مؤثر به تخلفات و ارتقای شفافیت ایفا می‌کند. همچنین، مشخص گردید که رسیدگی سریع و مؤثر به تخلفات، تأثیر قابل توجهی در کاهش تخلفات و جذب سرمایه دارد. ازسویدیگر، شفافیت نیز بهطور معناداری موجب کاهش تخلفات و افزایش جذب سرمایه می‌شود.