واکاوی حمایت روحانیت مشهد از مرجعیت آیت‌الله خمینی (مطالعه موردی: آیت‌الله میلانی و مهاجرت به تهران) - حسن شمس آبادی; سیدمحمود سادات بیدگلی (پژوهش‌نامه متین)
حمایت از مرجعیت آیت‌الله خمینی یکی از موضوعات مطرح در تاریخ انقلاب اسلامی است. وفات آیت‌الله بروجردی، قیام پانزده خرداد 1342 و وفات آیت‌الله حکیم سه بازۀ زمانی بود که مسئلۀ مرجعیت در ایران به یکی از موضوعات روز در عرصههای دینی و سیاسی تبدیل شد. سؤال اصلی پژوهش این است که روحانیون مشهد و به‌ویژه آیت‌الله میلانی در قبال مرجعیت آیت‌الله خمینی چه واکنشی نشان دادند؟ پژوهش حاضر با استفاده از روش کتابخانهای و با تکیه‌بر اسناد آرشیوی و خاطرات، به دنبال پاسخ به این سؤال است. یافتههای پژوهش بیانگر آن است که در جریان مهاجرت علما به تهران که بعد از قیام پانزده خرداد و بازداشت امام خمینی اتفاق افتاد، از مهم‌ترین اقدامات علمای مهاجر و ازجمله آیت‌الله میلانی تأیید مرجعیت ایشان بود. تأیید مرجعیت با استناد به قانون اساسی مشروطه مبنی بر مصونیت قضایی مراجع، مانع سوءقصد به جان امام خمینی شد و به‌تدریج زمینه را برای آزادی ایشان فراهم ساخت.