Akdeniz Bölgesi Seralarında Yetiştirilen Bitkilerin Beslenme Durumlarının incelenmesi II. Domates, Hıyar, Biber ve Patlıcan Bitkilerinin Beslenme Durumları - Mehmet Aktaş; Aydın Neş; Mehmet Alpaslan; G&uuml -; Ali İnal (Journal of Agricultural Sciences)
Bu çal ışma, Akdeniz Bölgesinde yeti ştirilen domates, h ı yar, biber ve patl ı can bitkilerinin beslenme durumlar ı n ı incelemek ve beslenme sorunlar ı n ı belirlemek amac ı yla yap ı lm ışt ı r. Bu amaçla; domates, h ı yar, biber ve patl ı can yetiştirilen toplam 314 adet seradan yaprak örnekleri al ı nm ışt ı r. Yaprak örneklerinde, azot N , fosfor P , potasyum K , kalsiyum Ca , magnezyum Mg , demir Fe , bak ı r Cu , çinko Zn , mangan Mn ve bor B analizleri yap ı lm ışt ı r. Yaprak örneklerine ait analiz sonuçlar ı sı n ı r değerleri ile karşı laşt ı r ı larak incelenen bitkilerin beslenme durumlar ı n ı n ortaya konulmas ı na çal ışı lm ışt ı r. Elde edilen bulgulara göre, domates bitkisi yaprak örneklerinin N, Ca, Mg, Fe, Cu, Mn kapsamlar ı sı n ı r değ erlerine göre yeterli ve fazla düzeyde, K ve B kapsamlar ı yönünden noksan, P ve Zn bakı m ı ndan ise büyük çoğ unlu ğ u yeterli ve noksan düzeylerde belirlenmi ştir. H ı yar bitkisi yapraklar ı n ı n N kapsamlar ı noksan düzeyden fazla düzeye kadar de ğ i şim gösterirken, P, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn kapsamlar ı bak ı m ı ndan yeterli, K kapsamları yönünden örneklerin ço ğu ve B bakı m ı ndan da hemen hemen tamam ı noksan düzeylerde belirlenmi ştir. Biber bitkisinin yaprak örneklerinin N, P, Ca, Mg, Fe, Cu, Zn ve Mn kapsamlar ı bak ı m ı ndan çoğ unluğu yeterli ve fazla, B kapsamları yönünden örneklerin tamam ı noksan, K bak ı m ı ndan ise noksandan fazla düzeye kadar de ğiştiği saptanm ışt ı r. Patl ı can bitkisi yaprak örneklerinin N, K, Mg, Cu kapsamlar ı noksan düzeyden fazla düzeye kadar bir değişim gösterirken, B kapsamlar ı bak ı m ı ndan örneklerin tamam ı noksan düzeyde, P, Ca ve Fe kapsamlar ı yönünden yeterli, Zn ve Mn kapsamlar ı bak ı m ı ndan ise noksan ve yeterli düzeylerde de ğişen bir dağı l ı m göstermiştir.