Desenvolupament sostenible i medi ambient: reptes en una època de crisi - Aitana de la Varga Pastor (Revista d'Estudis Autonòmics i Federals)
Ens trobem en una època de múltiples crisis, entre elles la crisi ambiental i climàtica. Som a l’antropocè i és necessari un viratge cap a l’ecocè o, si més no, una transició ecosocial justa per garantir la salut planetària. En aquest article, fem una retrospectiva de la legislació catalana ambiental més rellevant i analitzem en quina situació es troba, així com quins deures té pendents i quins reptes de futur es plantegen. És necessari, prèviament, conèixer el marc constitucional i estatutari i les competències que exerceix la Generalitat de Catalunya per, posteriorment, recórrer els diferents sectors, sense ànim exhaustiu, que cal destacar per la seva innovació, promoció i millora ambiental, i acabar fent balanç per veure quina és la situació actual i la perspectiva de futur de Catalunya. Els àmbits que s’analitzen són: els espais naturals i la protecció de la biodiversitat, la prevenció i gestió dels residus i l’economia circular, la intervenció administrativa ambiental, la reducció i eliminació de la contaminació, l’urbanisme i el turisme sostenible, la transició energètica i el canvi climàtic. Concloem que Catalunya, tot i ser pionera i exigent, té deures pendents, que cal fer per assolir una protecció ambiental efectiva i una transició ecosocial justa i real.