İŞLETMELERDE İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL İLİŞKİSİ - Birsel Sabuncu (Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi)
İç kontrol ve iç denetimbirbirlerinden farklı iki kavram olmalarına rağmen birbirleriyle aralarındayakın ve güçlü bir ilişki bulunmaktadır.İç kontrolün bağımsız fonksiyonu iç denetimdir. Risklerin azaltımasıiçin gerekli olan kontrol sistemlerinin oluşturulması ve uygulanmasını içkontrol sağlamaktadır. İç denetim ise iç kontrollerle ilgili olarak yönetimebilgi sağlamakta, değerlendirmeler yapmakta ve çeşitli önerilerin yapılmasınıkapsamaktadır. İç kontrolün başarısı, etkinliğinin sağlanması vedeğerlendirilmesi başarılı bir iç denetim ile yakından ilişkilidir. İşletmelerde güçlü bir iç kontrol sistemine sahip olmak önemlidir.Bunun yanı sıra iç kontrolü denetlemekle görevli iç denetime sahip olunması daayrıca önem arz etmektedir. Etkili bir iç kontrolve iç denetim faaliyetinin yürütülmesi için uluslararası iç denetim standartlarıile uyumlu bir iç denetim yönetmeliği bulunmalı ve bu yönetmelik sürekli gözdengeçirilerek güncellenmelidir.