Поняття та правова природа юридичного факту народження - R. R. Bihunets (Аналітично-порівняльне правознавство)
У статті досліджено поняття та правову природу такого юридичного факту, як народження, що має важливе правове значення, є передумовою участі фізичної особи у всіх правовідносинах. Досліджено статистику та порівняно дані, представлені UNICEF щодо юридичного підтвердження (реєстрації народження). Виявлено, що практично 1/4 дітей в світі не є офіційно зареєстрованими, що створює перешкоди для доступу до публічних послуг, освіти, медичних послуг, системи соціального захисту. Доведено, що реєстрація народження – це процес, у результаті якого видається постійний та офіційний документ про існування дитини, який забезпечує юридичне визнання її особи (свідоцтво про народження). Встановлено, що досі кожна п’ята дитина віком до 5 років (150 мільйонів) не зареєстрована у світі, з яких більшість проживає у Ефіопії (19 мільйонів), Пакистані (18 мільйонів), Нігерії (14 мільйонів), Індії (12 мільйонів) та Демократичній Республіці Конго (12 мільйонів). Встановлено, що в Україні вказана проблема є переважно серед осіб ромської національності. Виявлено, що до повномасштабної війни в Україні проживало від 150 до 400 тисяч осіб ромської національності, з яких у близько 40% відсутні документи (свідоцтва про народження, паспорти). Обґрунтовано важливість реєстрації народження дитини чим скоріше, бажано одразу після народження, проте не пізніше п’ятирічного віку. Для гарантування реєстрації народження, прийнято ряд норм на міжнародному рівні (24 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, стаття 7 Конвенції про права дитини, ч. 2 ст. 6 Африканської хартії прав та добробуту дитини, ст. 29 Міжнародної конвенції про захист прав усіх трудящих-мігрантів і членів). Враховуючи масштаби незареєстрованих фактів народжень саме у африканських державах, ми здійснили компаративний аналіз законодавства та виявили, що більшість держав передбачають реєстрацію юридичного факту народження протягом 30 днів після пологів. Виявлено інші особливості, що містяться у спеціальних законодавчих актах, у тому числі і щодо відповідальності за невчасну реєстрацію народження дитини. Обґрунтовано, що правова природа та значення юридичного факту народження має вирішальне значення, оскільки саме юридичний факт народження відіграє для людини кваліфікуючу та індивідуалізуючи функцію, невід’ємно пов’язаний із гідністю та природними правами людини.