بررسی تأثیر اواریکتومی بر حافظه‌ی شناختی و یادگیری در موش‌های صحرایی مدل آلزایمری القا شده با اسکوپولامین - رشاد رضا پور; هیوا عثمانی; افسانه جابری اصل (مجله دانشکده پزشکی اصفهان)
مقاله پژوهشیمقدمه: بیماری آلزایمر (Alzheimer's disease) AD، یک بیماری پیشرونده و جزء شایع‌ترین اختلالات نورودژنراتیو می‌باشد. بیماری آلزایمر باعث اختلال در حافظه، یادگیری و سایر عملکردهای مهم ذهنی می‌شود. هدف این مطالعه، تأثیر اورایکتومی بر حافظه‌ی شناختی و یادگیری در مدل موش AD القا شده با اسکوپولامین می‌باشد.روش‌ها: در مطالعه‌ی حاضر 32 موش صحرایی ماده نژاد ویستار (وزن 180 تا 200 گرم) در چهار گروه شاهد، اواریکتومی (OVX)، آلزایمری (AD) و اواریکتومی + آلزایمری (AD+OVX) تقسیم شد. مدل آلزایمری توسط تزریق اسکوپولامین، mg/kg 1 بصورت داخل صفاقی به مدت 14 روز القا شد. حافظه‌ی کوتاه‌مدت و یادگیری غیر اجتنابی به ترتیب توسط آزمون رفتاری ماز Y شکل و شاتل باکس ارزیابی شد. برای ارزیابی میزان تخریب نورونی در ناحیه‌ی CA1 نمونه‌های بافت هیپوکمپ از روش رنگ‌آمیزی نیسل استفاده گردید. داده‌ها توسط آزمون ANOVA یک‌طرفه و آزمون تقریبی Tukey در سطح معنی‌داری 05/0 آنالیز گردید.یافته‌ها: بر طبق آزمون ماز، شاخص درصد تناوب در گروه OVX، AD و AD+OVX کاهش معنی‌داری نسبت به گروه شاهد مشاهده شد. بر اساس آزمون شاتل باکس، میانگین مدت ورود به ناحیه‌ی تاریک در گروه OVX، AD و AD+OVX کاهش معنی‌داری نسبت به گروه شاهد مشاهده شد. نتایج رنگ‌آمیزی نیسل نشان داد که میانگین تعداد سلول‌های زنده در گروه OVX، AD و AD+OVX نسبت به گروه شاهد کاهش معنی‌‌داری داشت.نتیجه‌گیری: محرومیت از استروژن ناشی از OVX می‌تواند اثرات تشدید کننده‌ای در علایم ناشی از آلزایمر بر حافظه‌ی شناختی، یادگیری و همچنین آسیب نورونی داشته باشد.