تأثیر قارچ میکوریزا -آربوسکولار بر گیاه پالایی کادمیم توسط گل جعفری زینتی (Tagetes erecta) - زهرا شکری; ناصر برومند; مهدی سرچشمه پور; حمیدرضا علیزاده (مدیریت خاک و تولید پایدار)
گیاه‌پالایی یک روش زیستی است که در آن از گیاهان برای از بین بردن آلودگی محیطی ناشی از تجمع عناصر سمی مانند کادمیم، مس، سرب، کروم و غیره در خاک استفاده می‌کنند. همزیستی قارچ‌های میکوریزی به افزایش جذب و انتقال عناصر با تحرک کم و همچنین عناصر کم مصرف کمک می‌کند. در این تحقیق مایه تلقیح میکوریزا آربوسکولار از طریق جداسازی قارچ از ریشه گل جعفری و تکثیر آن با گیاهان شبدر و سورگوم در شرایط گلخانه‌ای تهیه شد و تأثیر همزیستی قارچ میکوریزا آربوسکولار بر غلظت و انتقال کادمیم از ریشه به اندام هوایی در گل جعفری در شرایط گلخانه‌ای بررسی گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج سطح کادمیم (0، 100، 200، 400، 800 میلی‌گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک) با استفاده از نمک کلرید کادمیم (CdCl2.H2O) و دو سطح میکوریزا (با و بدون میکوریزا) با چهار تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت کادمیم در اندام هوایی بین 91/3 تا 9/94 و در ریشه بین 23/4 و 151میلی‌گرم بر کیلوگرم متغیر است که باعث ایجاد سمیت در گیاه شد، علائم سمیت در گیاهان غیرمیکوریزی شدت بیشتری داشت. در مجموع یافته‌های این پژوهش نشان داد که تلقیح گل جعفری با میکوریزا سبب انتقال بیشتر عناصر مانند فسفر به اندام هوایی گیاه ‌شد، همچنین سبب تثبیت بیشتر عنصر کادمیم در بخش ریشه‌ای گیاه گردید. گیاه‌پالایی یک روش زیستی است که در آن از گیاهان برای از بین بردن آلودگی محیطی ناشی از تجمع عناصر سمی مانند کادمیم، مس، سرب، کروم و غیره در خاک استفاده می‌کنند. همزیستی قارچ‌های میکوریزی به افزایش جذب و انتقال عناصر با تحرک کم و همچنین عناصر کم مصرف کمک می‌کند. در این تحقیق مایه تلقیح میکوریزا آربوسکولار از طریق جداسازی قارچ از ریشه گل جعفری و تکثیر آن با گیاهان شبدر و سورگوم در شرایط گلخانه‌ای تهیه شد و تأثیر همزیستی قارچ میکوریزا آربوسکولار بر غلظت و انتقال کادمیم از ریشه به اندام هوایی در گل جعفری در شرایط گلخانه‌ای بررسی گردید. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کامل تصادفی با پنج سطح کادمیم (0، 100، 200، 400، 800 میلی‌گرم کادمیم بر کیلوگرم خاک) با استفاده از نمک کلرید کادمیم (CdCl2.H2O) و دو سطح میکوریزا (با و بدون میکوریزا) با چهار تکرار انجام شد. نتایج آزمایش نشان داد که غلظت کادمیم در اندام هوایی بین 91/3 تا 9/94 و در ریشه بین 23/4 و 151میلی‌گرم بر کیلوگرم متغیر است که باعث ایجاد سمیت در گیاه شد، علائم سمیت در گیاهان غیرمیکوریزی شدت بیشتری داشت. در مجموع یافته‌های این پژوهش نشان داد که تلقیح گل جعفری با میکوریزا سبب انتقال بیشتر عناصر مانند فسفر به اندام هوایی گیاه ‌شد، همچنین سبب تثبیت بیشتر عنصر کادمیم در بخش ریشه‌ای گیاه گردید.