Sağlık Sektöründe İşyerinde Şiddet ve Toplam Kalite Yönetimi - Nurşen Aydın (İmgelem)
Buçalışmada, sağlık sektöründe işyerinde şiddet üzerine sistematik literatürtaraması yapılmış, işyerinde şiddet olgusu toplam kalite yönetimi uygulamalarıçerçevesinde değerlendirilmiştir. Literatür araştırmasında 126 çalışmayaulaşılmıştır. Bunlardan 34 makale kalite ve içerik açısından değerlendirilmişve çalışmaya dâhil edilmiştir. Literatürdeişyerinde şiddetin standart bir tanımı bulunmamaktadır. Çoğuaraştırma işyeri şiddetinin oranına ve personel üzerindeki etkilerineodaklanmış ve şiddetin nedenleri, şiddeti uygulayanların özellikleri ve şiddetiönleme stratejileri açıklanmıştır. Genel olarak işyerinde şiddet olaylarının önlenmesineyönelik alınan tedbirler toplam kalite yönetimi uygulamaları kapsamındadeğildir. Türkiye'de işyerinde şiddetiönlemek için toplam kalite yönetimi uygulamaları kapsamında tedbirler alınmıştır.Bu kapsamda şiddet olaylarının kök nedeninin araştırılması ve elde edilenbulgular neticesinde hem topluma hem de sağlık hizmeti sunanlara eğitimverilmesi ve uluslararası standart sağlık göstergelerine ilaveten, “Sağlıkçalışanının verdiği sağlık hizmeti ile ilgili maruz kaldığı şiddet”göstergesinin eklenmesi, şiddetin azaltılması ve güvenli çalışma ortamının oluşturulmasına çok önemlikatkılar sağlayabilir.