Ротація у державній службі Китайської Народної Республіки: питання організаційно-правового забезпечення - S. A. Fedchyshyn; M. H. Okolot (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена аналізу особливостей організації та правового забезпечення ротації у державній службі Китайської Народної Республіки. На підставі аналізу автори узагальнюють такі особливості ротації у державній службі Китайської Народної Республіки: а) вона стосується як керівних, так і некерівних посад державної служби, до яких включаються посади у закладах вищої освіти, державних підприємствах, а також партійні посади, які у КНР належать до посад державної служби; б) метою ротації є створення професійної, ефективної та доброчесної системи державної служби, а слідом її завданнями можна відзначити підвищення кваліфікації державних службовців, набуття ними практичного досвіду в іншій сфері та/або місцевості, засвоєння необхідних практичних навичок, попередження формування державним службовцем корупційних зв’язків та ін.; в) ротаційний механізм не обмежений конкретними напрямами, але статистичні показники свідчать, що переважними сферами її застосування є кадрове управління, фінансова і бюджетна сфери; г) сучасна модель ротації у КНР передбачає як безстроковий так і строковий (із направленням на нову посаду або поверненням назад) формат; ґ) ротація у КНР має обов’язковий характер, що забезпечується нормами законодавства; д) у результаті ротації державний службовець оволодіває новими практичними навичками і так званими «soft skills», які можуть стати у нагоді у подальшій кар’єрі; зміцнюється співпраця між державними органами та вдосконалюється професійна компетентність державних службовців. Зроблено висновок щодо форм ротації у державній службі Китайської Народної Республіки, з-поміж яких виділено: а) планова ротація, що відбувається за планом відповідно до наявності вакансій та із погодженням між державними органами; б) обмін, який характеризується двома видами, – переведення та переміщення. Переведення передбачає роботу державного службовця на посаді в іншому державному органі, державному підприємстві, закладі вищої освіти або структурному підрозділі державного органу, а переміщення – роботу на тій же посаді в межах одного і того ж державного органу або державного підприємства, але в іншій місцевості.