Dysplazja włóknista kości u 12-letniej dziewczynki - Jolanta Bieniasz; Anna Maj; Anna Noczyńska (Pediatric Endocrinology, Diabetes and Metabolism)
Dysplazja włóknista kości jest rzadko występującą, wrodzoną chorobą kości, zwykle ujawniającą się przed 3 dekadą życia. Stanowi 2,5% wszystkich guzów kości i około 7,5% łagodnych nowotworów kości. Prezentujemy przypadek 12-letniej dziewczynki z tą chorobą, przyjętej do kliniki z podejrzeniem nadczynności przytarczyc. Zmiany chorobowe dotyczyły kości oczodołu i zatok. Rozpoznanie postawiono na podstawie obrazu klinicznego, badań obrazowych i badania histopatologicznego. Zastosowano leczenie pamidronianem.