Polska i zagraniczna historiografia na temat stosunków polsko-żydowskich w okresie drugiej wojny światowej - Natalia Aleksiun (Zagłada Żydów)
Historiografia na temat Zagłady, publikowana w Polsce w okresie od zakończenia II Wojny Światowej do lat 90. wydaje się być mocno złożona. Z jednej strony nie ignorowała zagadnienia, unikała jednak pewnych tematów. Żydowscy historycy skupieni w Centralnej Żydowskiej Komisji Historycznej w Polsce, zwłaszcza w okresie tużpowojennym, angażowali badania i publikowali pierwsze pionierskie studia i zbiory dokumentów. Od roku 1968 do lat 80. badania historyczne nad losem polskich Żydów były marginalizowane, a prowadzono je niemal wyłącznie w murach Żydowskiego Instytutu Historycznego w Warszawie. Pomimo dużej liczby wydawanych lokalnie studiów i badań prowadzonych obecnie, zwłaszcza w kontrowersyjnym temacie stosunków polsko-żydowskich w czasie wojny, historiografia zagadnienia nadal cierpi na brak spójnego podejścia merytorycznego, jak również nowej syntezy Zagłady Polskich Żydów.