Роль адміністративного права у протидії ворожим БПЛА в тилу: виклики та інституційна спроможність - M. O. Larchenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Стаття присвячена дослідженню адміністративно-правових механізмів протидії загрозам з боку ворожих безпілотних літальних апаратів (БПЛА) у тилових регіонах України в умовах воєнного стану. Автор звертає увагу на трансформацію пріоритетів безпеки у зв’язку з активним використанням противником дронів для атак на цивільне населення та критичну цивільну інфраструктуру, що вимагає переосмислення ролі адміністративного права у реагуванні на нові технологічні виклики. Окреслено коло адміністративно-правових проблем, пов’язаних з неготовністю окремих органів виконавчої влади до ефективного реагування на загрози з повітря, а також фрагментацією чинної нормативно-правової бази у цій сфері. Визначено, що основні функції реагування на такі загрози переважно покладаються на військові формування, тоді як адміністративно-правовий потенціал органів державної влади в тилу залишається недостатньо задіяним.