Recenzja: Forschungen zur Rechtsarchäologie und Rechtlichen Volkskunde, hrsg. von Louis Carlen, Band 13-18, Zürich 1991-2000. - Andrzej Gulczyński (Czasopismo Prawno-Historyczne)
W 1962 r. powstał w ramach Szwajcarskiego Stowarzyszenia Etnograficznego oddział prawny, na którego czele stanął prof. Ferdinand Elsner. Grupa skupionych tam badaczy zainicjowała m.in. organizowanie dorocznych konferencji, w których uczestniczyli także badacze z sąsiednich krajów. Najważniejsze referaty zjazdowe, a także inne wyniki badań postanowiono publikować w nowym wydawnictwie pt. „Forschungen zur Rechtsarchäologie und Rechtlihen Volkskunde”. Jego redaktorem jest od początku prof. Louis Carlen, obecnie emerytowany profesor uniwersytetu we Fryburgu. Wydawnictwu patronuje utworzone w 1986 r. Międzynarodowe Stowarzyszenie Etnografii Prawnej.