Ufrs-3 Kapsamında İşletme Satınalmalarının Muhasebeleştirilmesi Ve Örnekler Eşliğinde Muhasebe Uygulamalarının Açıklanması- Accounting Of Acquisitions Under The Scope Of Ifrs-3 And Expalining Accounting Practices With Examples - Osman Nuri Şahin (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Küreselleşmenin sebep olduğu değişim tüm alanlarda olduğu gibi iktisadi hayatı da değiştirmiştir. Ekonomik sınırların gitgide yokolduğu bir çağda şirketler sürekliliklerini sürdürmek, karı maksimize etmek, ölçek ekonomisinden faydalanmak, vergi avantajı sağlamak gibi faydalar elde etmek adına çeşitli yollara başvurmaktadırlar. Bunlardan biri de şirket birleşmeleridir. 90'lı yıllarda başlayarak günümüze kadar irili ufaklı çok sayıda birleşme meydana gelmiştir.Uluslararasılaşan şirketler ve küreselleşme sebebiyle sorun oluşturan ülkelerarası muhasebesel farklılıkları ortadan kaldırmak adına uluslararası muhasebe ve finansal raporlama standartları yayınlanmıştır. Bunlardan biri de 3 numaralı finansal raporlama standardı olan İşletme Birleşmeleri standardıdır.Çalışmada şirket birleşmelerinden kısaca bahsedilerek 3 numaralı finansal raporlama standardı ışığında satın alma şeklindeki şirket birleşmelerinin muhasebeleştirilmesi uygulama eşliğinde açıklanmıştır.