Jezus - nadzieja młodych. Studium homiletyczne na podstawie przepowiadania Franciszka z racji Światowych Dni Młodzieży w Lizbonie - Tomasz Chowaniec (Studia Teologiczne)
Opracowanie przedstawia sposób, w jaki papież Franciszek ukazuje Jezusa jako nadzieję młodych w przepowiadaniu podczas Światowych Dni Młodzieży w Lizbonie, jak również w okresie przygotowującym do tego wydarzenia. Analizy wykazały, że Ojciec Święty trafnie diagnozuje oznaki utraty nadziei u młodych wskazując jednocześnie na Jezusa jako źródło jej odnowy. Wśród głównych problemów młodych ludzi papież wymienia samotność, brak poczucia własnej wartości oraz utratę bezpieczeństwa. Wśród głównych tematów kerygmatu Franciszka wskazać zaś należy: doświadczenie miłości Boga jako recepta na samotność, wartość każdego człowieka na tle Ofiary Jezusa, liturgia jako przestrzeń doświadczenia wyzwalającej obecności Boga, wezwanie do misji. Przepowiadanie Franciszka jawi się jako inspirujące zarówno w swej treści jak i formie.