Genç yetişkinlerde rekreatif yüzme ve bulaşıcı hastalık riskleri: Farkındalık ve korunma önlemlerinin analizi - Yusuf Gozacik (ROL Spor Bilimleri Dergisi)
Bu araştırmada, rekreatif amaçlı yüzme sporu yapan genç yetişkin bireylerin bulaşıcı hastalıklar risk farkındalıkları ve korunma durumlarının çeşitli değişkenlere göre incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya 79 kadın ve 103 erkek olmak üzere toplam 182 birey çalışmaya dahil edilmiştir. Veri toplama araçları olarak demografik bilgi formu ile bulaşıcı hastalıklar risk farkındalığı ve korunma ölçeği kullanılmıştır. Veri analizi kapsamında frekans ve yüzde dağılımları incelenmiş, normallik varsayımları sağlandıktan sonra bağımsız örneklem t-testi, tek yönlü ANOVA, Post-Hoc testleri ve Pearson Korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırmada yer alan bireylerin yaşları (yıl) 28,46±4,23, boyları (cm) 172,82±8,70, vücut ağırlığı (kg) 71,46±13,24 ve VKI değerleri 23,76±2,90 olarak bulunmuştur. Araştırmada katılımcıların cinsiyete göre ölçek toplam ve alt boyut puanlarının tamamında; medeni durum, sigara kullanımı, kronik rahatsızlık ve eğitim durumlarında ise bazı alt boyutlarında anlamlı farklılıklar tespit edilmiştir (p<0,05). Demografik bilgiler ile ölçek toplam ve alt boyut puanlarında farklı düzey ve yönlü ilişkiler saptanmıştır. Sonuç olarak, bulaşıcı hastalık farkındalık ve korunma davranışlarının cinsiyet, medeni durum, eğitim düzeyi, sigara kullanımı, kronik rahatsızlık ve fiziksel özelliklere göre farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Kadınlar ve eğitim düzeyi yüksek bireylerin puanları daha yüksek bulundu ve fiziksel özelliklerle farkındalık seviyeleri arasında negatif yönlü ilişkiler tespit edilmiştir. Bu bağlamda, bulaşıcı hastalık risk farkındalığını artırmaya yönelik eğitim programlarının düzenlenmesi ve bireylerin korunma davranışlarını geliştirmeye yönelik stratejilerin uygulanması gerektiği belirlenmiştir.