ІННОВАЦІЙНЕ УПРАВЛІННЯ ПЕРСОНАЛОМ ПІДПРИЄМНИЦЬКИХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ В МАРКЕТИНГОВІЙ СТРАТЕГІЇ Й SMART-ФІНАНСОВІЙ ПОЛІТИЦІ - Уляна Іванюк; Володимир Король; Світлана Цюцюпа; Олена Євсейцева; Олена Пальчук; Руслан Данилейчук (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
У статті розкрито теоретичні засади та практичні аспекти інноваційного управління персоналом у підприємницьких закладах вищої освіти України з урахуванням ролі маркетингової стратегії та smart-фінансової політики. Дослідження ґрунтується на розумінні того, що в сучасних умовах трансформації освітнього простору ефективність функціонування підприємницьких закладів вищої освіти значною мірою залежить від здатності закладів гнучко реагувати на зовнішні виклики, інвестувати в людський капітал і формувати стійкі конкурентні переваги через внутрішнє оновлення організаційної моделі управління. Особливу увагу приділено аналізові кадрового потенціалу закладів, динаміці підвищення кваліфікації працівників, а також впливу обсягів витрат на маркетингову стратегію й smart-комунікаційну політику на кількісні показники студентського контингенту. У результаті дослідження виявлено, що найстійкіший розвиток демонструє заклад, у якому спостерігається системне поєднання трьох ключових елементів: професійного зростання персоналу, стратегічної маркетингової активності та оптимального фінансового планування. Навпаки, відсутність цілісного підходу призводить до зниження результативності навіть за високих витрат або наявності кадрового потенціалу. Отож, досягнення успішності підприємницьких закладів вищої освіти в сучасних умовах потребує інтеграції управлінських інструментів у єдину інноваційну модель розвитку. У статті обґрунтовано практичні рекомендації щодо вдосконалення механізмів управління персоналом підприємницьких закладів вищої освіти з орієнтацією на посилення ролі цифрових рішень, формування ціннісних пропозицій для абітурієнтів, підвищення прозорості фінансування та довгострокове планування освітніх процесів.