SİYASAL REJİMLER ve YEREL KATILIM KARŞILAŞTIRMALI BİR DEĞERLENDİRME - Turgay UZUN (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Demokrasinin yaygın tanımı onun halk tarafından yönetim olduğu biçimindedir. Sosyo-ekonomik gelişme ve modernleşme ile demokratikleşme arasında çok sayıda bağlantı bulun- maktadır. Bu nedenle, gelişmiş Batı ülkelerinin çoğunlukla demokratik ülkeler olduğu görülmektedir. Evrensel bir ilke olarak, modern demokratik devlette halk, temel haklara ve devlet yönetimine katılma hakkına sahiptir. Ancak, yapılan demokratik reformlara karşın, yönetilenlerin karar alma sürecine katılmasında önemli sorunlar bulunmaktadır. Diğer tarafta ise, totaliter rejimlerin devlet ideolojisini ve totaliter devletin yapısını korumak adına katılma kanallarını kullanabildikleri de görülmektedir. Demokratik olan ve olma- yan rejimlerde katılım ne anlama gelmektedir? Katılım açısından küreselleşme ve post-modernizmin etkileri nelerdir? Bu çalışma, demokratik ve totaliter rejimleri (Fransa ve Çin örneğinde) katılım, devlet-yurttaş ilişkisi ve diğer yönlerden karşılaştırmayı amaçlamaktadır.