Трансформація експортного потенціалу України в умовах війни: стратегічне значення аграрної торгівлі з ЄС - Тума С.Г.; Яковенко Я.Ю.; Маслак М.В.; Лощенко Д.А. (Економіка та управління АПК)
У статті досліджуються трансформаційні процеси експортної діяльності України, що відбуваються під впливом повномасштабної війни, з особливим акцентом на аграрний сектор та його стратегічну взаємодію з ринком Європейського Союзу. Аналізуються ключові зміни в обсягах, географічній та товарній структурах українського експорту, а також визначається роль торговельної політики ЄС у підтримці економічної стійкості України в умовах воєнного стану та для її подальшого післявоєнного відновлення. Метою статті є дослідження процесу трансформації експортного потенціалу України в умовах війни, включаючи аналіз змін у його обсягах, географічній та товарній структурах, з особливим акцентом на стратегічну роль аграрної торгівлі з Європейським Союзом. Стаття ставить за завдання оцінити ефективність та значення заходів торговельної лібералізації, запроваджених Європейським Союзом (автономні торговельні заходи, ініціатива «Шляхи солідарності»), для компенсації втрат, спричинених руйнуванням інфраструктури, блокадою морських портів та порушенням логістичних ланцюгів. Окремим завданням є аналіз потенційних економічних та соціальних наслідків як для України, так і для ЄС у разі можливого запровадження обмежень на імпорт української аграрної продукції з боку окремих країн-членів ЄС після завершення дії поточного режиму лібералізації у червні 2025 року. Дослідження виявило потенційні ризики, пов’язані з можливим переглядом режиму вільної торгівлі з ЄС після червня 2025 р. та тиском окремих країн щодо обмежень. Аналіз показав, що такі обмеження матимуть вкрай негативні наслідки для економіки України (скорочення доходів, фінансова нестабільність, ускладнення відновлення), а також можуть призвести до зростання цін в ЄС, погіршення відносин та підриву єдності у підтримці України. Збереження вільної торгівлі визначено як стратегічно важливе для обох сторін, що сприятиме економічній стійкості України та глобальній продовольчій безпеці.