Şanlıurfa İkinci Ürün Koşullarında Bazı İleri Soya (Glycine max. L.) Hat ve Çeşitlerinin Kalite ve Karakterizasyon Özelliklerinin Belirlenmesi - Erdal ERBİL; M. Atilla GÜR (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Bu çalışma, bazı ileri soya hat ve çeşitlerinin Şanlıurfa ikinci ürün koşullarında kalite ve karakteriasyonunun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada, melezleme yöntemiyle geliştirilmiş olan, 11 ileri hat (KA08-03, KA08-06, KA08-07, KA08-08, KA08-09, 8-3-4, 11, 13, 17, 24, 27) ve 3 standart çeşit (Türksoy, Ataem-7, Bravo) materyal olarak kullanılmıştır. Araştırma, GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü Gündaş Araştırma İstasyonu’nda 2015, 2016 yıllarında tesadüf blokları deneme desenine göre dört tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada, çıkış gün sayısı, çiçeklenme gün sayısı, bitki boyu, verim, hasat indeksi, nisbi büyüme oranı gibi morfolojik karakterizasyon özelliklerinin yanında, ham protein ve ham yağ gibi kalite özellikleri de incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre; çıkış gün sayısı 5.33-7.67, çiçeklenme gün sayısı ise 31.75-38.17 gün arasında değişmiştir. İncelenen soya genotiplerin arasında tane verimi 226.69-370,51 kg da-1 hasat indeksi bakımından genotipler % 36.41-41.71 arasında, ham protein oranı %36.71 ile 40.07 arasında değişmiştir.