DÜNYA TİCARET ÖRGÜTÜ’NÜN SON DÖNEMLERDEKİ UYGULAMALARININ TÜRKİYE’YE ETKİLERİ - Hamza ÇEŞTEPE (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Bu çalışmada, Dünya Ticaret Örgütü’nün (WTO) tarım ve tekstil sektörlerinde son dönemlerde uygulamaya koyduğu iki kararın bu sektörlerin ekonomideki ağırlıklarının oldukça yüksek olduğu Türkiye üzerine muhtemel etkileri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Söz konusu kararların ilk bakışta Türkiye’ye olumsuz etkileri daha fazla olacak gibi görünse de, dış pazarlarda rekabet gücünün artmasına yol açması gibi olumlu bazı etkilerinin de olacağını söylemek mümkündür. Zaten GATT/WTO üyesi ülkeler bu kuruluşa üye olurken dünya ticaretinin serbestleştirilmesi doğrultusunda hareket edeceklerini taahhüt ettikleri için, bu amaçla alınmış ya da alınacak olan bu tür kararlara doğal olarak uymak zorundadırlar. Türkiye gibi ülkelerin yapması gereken, genel ekonomi politikaları çerçevesinde bu sektörlerde yapısal reformları gerçekleştirmek, bu sektörlerin uluslararası rekabet gücünü yükseltmek ve uzun vadede genel sektörel yapıyı gelişmiş ülkelerdekine benzer bir yapıya dönüştürmektir.