СУТНІСТЬ ТА МОДЕЛІ МІЖКУЛЬТУРНОЇ БІЗНЕС-КОМУНІКАЦІЇ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ - Олександра Павлович (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена актуальним питанням визначення та моделям міжкультурної бізнес-комунікації в менеджменті. Проаналізовано та систематизовано моделі міжкультурної бізнес-комунікації. Досліджено світовий досвід міжкультурної комунікації в бізнесі. Проаналізовано застосування моделей міжкультурної комунікації для підвищення діяльності організації. У статті аналізуються теоретичні та методологічні аспекти ролі моделей міжкультурної бізнес-комунікації. Досліджено, що моделі міжкультурної бізнес-комунікації є важливими аспектами, які дозволяють організаціям ефективно працювати та адаптуватися до змінюваних умов. Моделі міжкультурної бізнес-комунікації допомагають виявляти слабкі місця, що дає можливість вдосконалити ці аспекти. Завдяки моделям міжкультурної бізнес-комунікації можна розробити нові підходи до організації праці, впровадити ефективніші стратегії управління. Дослідження підтвердило, що значення моделей міжкультурної бізнес-комунікації полягає в тому, що вони допомагають організаціям бути більш ефективними, стратегічно орієнтованими, гнучкими та адаптивними до змін. Міжкультурна бізнес-комунікація в адміністративному менеджменті є критично важливим аспектом для успіху міжнародних компаній та організацій, що працюють в умовах глобалізації. Вона включає ефективне спілкування та взаємодію між менеджерами та працівниками з різних культурних середовищ, що є важливим для організації роботи, прийняття рішень, мотивації та управління персоналом.