Метод формування інформаційного середовища навчання диспетчерів управління повітряним рухом в процесі тренажерної підготовки - Сторчак В.С.; Ковальов Ю.Г. (Збірник наукових праць Харківського національного університету Повітряних Сил)
Предметом вивчення статті є аналіз засобів забезпечення підвищення рівня професійної підготовки диспетчерів управління повітряним рухом за рахунок використання тренажерів в процесі професійної під-готовки. Метою статті є представлення результатів розробки методу формування інформаційного сере-довища навчання диспетчерів управління повітряним рухом в процесі тренажерної підготовки для вибору початкових умов відображення елементів повітряної обстановки на основі рівня підготовки і дій диспет-черів управління повітряним рухом. У статті запропоновано метод формування інформаційного середови-ща навчання диспетчерів управління повітряним рухом в процесі тренажерної підготовки. Даний метод дозволить сформувати початкові умови відображення елементів повітряної обстановки відповідної інфо-рмаційної моделі в залежності від значень вхідної інформації. Як висновок – отримав подальший розвиток метод нечіткого логічного висновку за алгоритмом Мамдані для формування початкових умов відображен-ня елементів повітряної обстановки відповідної інформаційної моделі для подальшого її імітаційного моде-лювання в тренажері. Метод відрізняється від відомих процедурою вибору різних варіантів формування інформаційної моделі на безлічі інформаційних елементів повітряної обстановки залежно від вихідних да-них, що надходять на вхід інтелектуальної системи тренажера.