Вплив правового виховання на правосвідомість особи - Ya. I. Turchynjak (Аналітично-порівняльне правознавство)
Стаття присвячена філософсько-правовим проблемам особливостей впливу правового виховання на правосвідомість особи що передбачає вплив зовнішніх чинників і трансформації внутрішнього сприйняття навколишньої дійсності, що прямо впливає на формування правосвідомості індивіда. З’ясовано, що правове виховання має важливий ціннісно-мотиваційний вплив на правосвідомість особи та сприяє її правомірній соціалізації в державному суспільстві на основі природно-правових норм та вимог закону, а також, сприяє формуванню в індивіда поваги до прав і свобод людини. Особа з належним рівнем правового виховання і сформованою аксіологічною правосвідомістю здатна не лише усвідомлювати важливість дотримання правомірної поведінки, а й розуміти і сприймати вимоги норм закону, приписів моралі та здійснювати свою життєдіяльність за їх вимогами і на їх основі.