Budowanie konkurencyjności podmiotów gospodarczych poprzez działania B+R+I. Aspekty praktyczne - Marzena Szewczuk-Stępień; Agnieszka Walewska (Barometr Regionalny)
Znalezienie skutecznego sposobu budowania trwałej przewagi konkurencyjnej to jedno z najtrudniejszych wyzwań z jakimi muszą mierzyć się obecnie przedsiębiorcy. W niniejszym opracowaniu podjęto próbę znalezienia odpowiedzi na pytanie, czy działania badawczo-rozwojowe i skoncentrowanie się na wdrażaniu innowacji może dać przedsiębiorstwom wymierne efekty na drodze do uzyskania konkurencyjnej pozycji rynkowej. Postawiono tezę, która brzmi; działalność B+R+I pozwala skutecznie budować przewagę konkurencyjną podmiotów gospodarczych oraz starano się ją udowodnić. Przeprowadzono analizę i ocenę uwarunkowań zewnętrznych (tzw. klimat do wdrażania — obecna sytuacja określona na podstawie charakterystyki danych statystycznych w obszarze działalności badawczo-rozwojowej w Polsce, wybranych dostępnych narzędzi w postaci dotacji unijnych na innowacje i działalność B+R+I ) oraz analizę przypadku w oparciu o case study wybranego przedsiębiorstwa. W podsumowaniu zawarto spostrzeżenia dokonane po przeprowadzeniu przedmiotowych analiz.