READING AND LITERARY EDUCATION IN IST-IIIRD CLASSES OF PRIMARY SCHOOL AS A SOURCE OF MULTI-ACTIVITY OF STUDENTS - Teresa Yanitska-Panek (Естетика і етика педагогічної дії)
У статті обґрунтовано, що у процесі формування особистості унікальне значення має літературна освіта. Читання варто розглядати як спосіб існування людини у світі символів і інформації, засіб емоційного, духовного, культурного розвитку, формування культури мовлення. У процесі читання особистість готується до рефлексивного сприйняття світу через літературні тексти. На основі поглядів педагога-філософа Л. Вітковського  визначено,  що  тексти  є  своєрідними  підказками  для вчителів і читачів, які не є педагогами. У читанні можна виокремити такі результати навчання: учень читає вголос вільно, правильно, швидко і виразно тексти, що стосуються реального життєвого  досвіду дітей. Учень також розуміє короткі тексти, читаючи мовчки; правильно читає вголос самостійно записані в зошиті або на комп’ютері тексти, працює з текстом, аналізує художньо-образні частини, розрізняє жанри і форми літературних творів.