Proje yönetimi açısından bölgesel kalkınma ajanslarının performanslarının LOPCOW ve MABAC yöntemleri ile değerlendirilmesi - Ejder Ayçin; Talip Arsu; Hakan Aşan (Afyon Kocatepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bölgesel kalkınma ajansları (BKA) kurulmuş olduğu bölgenin potansiyelini harekete geçiren ve o bölgedeki kaynakların etkin ve verimli kullanılmasını sağlayan birimlerdir. Özellikle proje yönetimi açısından bölgeye sağlamış oldukları destekler bölgenin kalkınması açısından oldukça önemlidir. Bu çalışma, Türkiye'deki BKA proje yönetimi performanslarını LOPCOW ve MABAC yöntemleri kullanarak değerlendirmiştir. Araştırmada 26 BKA’nın son üç yıllık faaliyet raporlarından elde edilen veriler incelenmiştir. Performans değerlendirmesi için, gelir toplamı, genel hizmet giderleri, sonuç odaklı proje sayısı gibi yedi kriter belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, genel hizmet giderlerinin ve sonuç odaklı proje sayısının ajans performansında belirleyici olduğunu göstermiştir. Yurt içi ve yurt dışı ziyaret sayısı gibi iş birliği odaklı kriterler ise düşük önem düzeyi sergilemiştir. Performans analizi, yıllar arasında önemli değişimler olduğunu ortaya koymuş, Fırat, Orta Karadeniz ve İç Anadolu Kalkınma Ajanslarının bazı yıllarda öne çıktığını göstermiştir. Araştırma, mali kaynakların verimli kullanımını sağlamak, daha fazla sonuç odaklı proje geliştirmek ve ulusal-uluslararası iş birliklerini artırmak için kalkınma ajanslarına yönelik öneriler sunmaktadır. Çalışma, BKA’ların performanslarının düzenli ve şeffaf bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurgulamış, bu süreçte çok kriterli karar verme yöntemlerinin önemine dikkat çekmiştir.