УПРАВЛІННЯ ВАРТІСТЮ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЄКТУ У ПРОМИСЛОВІЙ СФЕРІ - Larysa Filipkovska; Marina Nos (Сучасний стан наукових досліджень та технологій в промисловості)
Предметом дослідження є умови та процедури щодо управління вартістю інноваційного проєкту. Мета роботи – формування підходів до управління вартістю інноваційного проєкту на промисловому підприємстві на основі комплексного підходу. Для досягнення мети вирішуються такі задачі: аналіз процесів визначення вартості інноваційного проєкту, проведення огляду методів оцінювання вартості інноваційного проєкту та виділення їх недоліків і переваг, розроблення алгоритму вибору метода для оцінювання вартості проєкту, створення моделі управління вартістю інноваційного проєкту. Серед запропонованих у літературі методів прийнято до уваги: параметричне оцінювання, оцінювання реальних опціонів, оцінювання "знизу вверх" та "зверху вниз" і метод співставних оцінок (за аналогами). Отримано наступні результати: проаналізовано процес оцінювання вартості інноваційного проєкту та виділено фактори, які вливають на визначення вартості, запропоновано алгоритм вибору методу та модель для оцінювання вартості проєкту. Проведено опис структури управління вартістю інноваційного проєкту, яка складається з логічної послідовності стадій: оцінка вартості, її деталізація, планування і бюджетування вартості, контроль вартості проекту, завершальна оцінка проєкту. Запропоновано схему оцінювання вартості проєкту на основі поєднання вхідних даних, інструментів та методів оцінювання вартості проєкту і вихідних даних. Розроблено графічну модель процесного механізму управління вартістю проєкту. Виокремлено показники, що використовують як вхідну інформацію для визначення вартості проєкту. Виділено методи, за допомогою яких оцінюють вартість проєкту і, як наслідок, отримують інформацію (дані) завершального етапу. Проведено аналіз методів, які використовують для визначення вартості проєкту і на основі аналізу розроблено алгоритм вибору методу, який забезпечує раціональне виважування вартості проєкту. Запропоновано схему процесного підходу до управління вартістю проєкту та на основі проаналізованих моделей побудовано власну модель оцінювання вартості інноваційного проєкту. Висновки: в статті підсумовано результати дослідження і визначено, що в подальшому перспективною задачею є апробація запропонованих підходів, а також розвиток когнітивного підходу до управління вартістю інноваційних проєктів.