Jak w zwierciadle. Tadeusz Szczepański o filmach Ingmara Bergmana - Lech Sokół (Kwartalnik Filmowy)
Recenzja książki Tadeusza Szczepańskiego Zwierciadło Bergmana (1999) poświęconej życiu i działalności artystycznej słynnego szwedzkiego reżysera Ingmara Bergmana. Książka jest owocem niezwykle rzetelnych i dogłębnych studiów Szczepańskiego popartych znajomością kultury i języka Szwecji. Pytanie tylko, czy psychoanalityczna metoda Szczepańskiego, jakkolwiek w tym przypadku ciekawa i uzasadniona, nie prowadzi czasem do lekceważenia i niedoceniania kwestii artystycznej formy filmów Bergmana.