BÅªSIMÅ² SOCIALINIÅ² DARBUOTOJÅ² KOMPETENCIJÅ² RAIÅ KA PROFESINÄ–S VEIKLOS PRAKTIKÅ² REFLEKSIJOSE - AuÅ¡ra KavaliauskienÄ—; Ilona VenckienÄ— (Mokslo Taikomieji Tyrimai Lietuvos Kolegijose)
Straipsnyje pristatomi tyrimo apie bÅ«simÅ³ socialiniÅ³ darbuotojÅ³ kompetencijÅ³ raiÅ¡kÄ… profesinÄ—s veiklos praktikÅ³ refleksijose rezultatai ir jÅ³ interpretacijos. Rengiant bÅ«simus socialinius darbuotojus darbui profesiniame lauke, aktualu atpaÅ¾inti esamas ir ugdyti naujas bendrÄ…sias ir specialiÄ…sias kompetencijas. ProfesinÄ—s veiklos patirtis suteikia studentui gebÄ—jimÄ… analizuoti esamÄ… situacijÄ… ir rasti tinkamiausius sprendimus, atitinkanÄius klientÅ³ interesus. ProfesinÄ—s veiklos praktikos metu pildoma dokumentacija: atvejo analizÄ—, refleksija raÅ¡tu, dienoraÅ¡Äio raÅ¡ymas. Straipsnio tikslas â€“ atskleisti bÅ«simÅ³ socialiniÅ³ darbuotojÅ³ kompetencijÅ³ raiÅ¡kÄ… profesinÄ—s veiklos praktikÅ³ refleksijose. Tyrimo objektas â€“ bÅ«simÅ³ socialiniÅ³ darbuotojÅ³ kompetencijÅ³ raiÅ¡ka profesinÄ—s veiklos praktikÅ³ refleksijose. Tyrimui atlikti pasirinktas kokybinio tyrimo metodas, kurio metu buvo analizuojamos studentÅ³ profesinÄ—s veiklos praktikÅ³ refleksijos. Tyrimo duomenÅ³ analizÄ— atskleidÄ—, kad bendrÄ…sias kompetencijas bÅ«simiems socialiniams darbuotojams pasiekti ir pritaikyti profesinÄ—s veiklos praktikoje daÅ¾niausiai pavyksta. PlÄ—tojant Å¡ias kompetencijas svarbios yra bÅ«simo socialinio darbuotojo asmeninÄ—s savybÄ—s, vertybinÄ—s nuostatos ir gebÄ—jimas prisitaikyti prie besikeiÄianÄiÅ³ aplinkos situacijÅ³. Specialiosios kompetencijos geriau atsiskleidÅ¾ia bÅ«simiems socialiniams darbuotojams naudojant savo turimÄ… gyvenimiÅ¡kÄ… patirtÄ¯ ir praktinÄ™ socialinio darbo iÅ¡mintÄ¯, tam ypaÄ svarbus Ä¯gytas pasitikÄ—jimas savimi (kaip asmeniu bei profesionalu). Vienas iÅ¡ svarbiausiÅ³ elementÅ³ profesinÄ—s veiklos praktikÅ³ metu buvo kÅ«rybiÅ¡kumas. Esant stipriai besikeiÄianÄiomis aplinkybÄ—mis (kaip COVID-19 pandemijos atveju), norint panaudoti tiek bendrÄ…sias, tiek specialiÄ…sias kompetencijas, reikia drÄ…sos, pasitikÄ—jimo savimi, palaikymo iÅ¡ mentoriÅ³ ir kÅ«rybiÅ¡ko problemÅ³ sprendimo kelio.