Dişlisiz Asansör Sistemleri İçin Alüminyum Sargılı Sabit Mıknatıslı Senkron Motor Tasarımı ve Maliyet Analizi - Murat Ayaz (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Günümüzde,artan enerji talebinin karşılanması için yüksek enerji tüketimine sahipverimsiz sistemlerin yerine daha az enerji tüketen sistemlerin geliştirilmesiüzerine çalışmalar büyük önem arz etmektedir. Gün geçtikçe kullanımıyaygınlaşan asansör sistemlerinde, enerji tüketiminin düşürülerek daha verimlihale getirilmesi için dişli aktarma yapıları yerine yüksek moment yoğunluğunasahip sabit mıknatıslı senkron motorlar ile doğrudan sürüş tercih edilmektedir.Ancak, sabit mıknatıs ve geri besleme elemanı kullanılması bu motorlarınmaliyetini yükseltmektedir. Buçalışmada, bakır sargı yerine alüminyum sargı kullanılarak sabit mıknatıslısenkron motor maliyetinin azaltılması hedeflenmektedir. Aynı çıkışparametrelerini sağlayacak şekilde hem bakır sargılı hem de alüminyum sargılısabit mıknatıslı senkron motor modelleri Maxwell programı ile oluşturularakanaliz edilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen veriler ışığında her iki model,maliyet, hacim, ağırlık ve verim açısından detaylı olarak karşılaştırılmaktadır.Elde edilen maliyet kazancı asansör motoru üreticilerinin rekabet gücünüarttırmak için önerilmektedir.