Stan Naprężenia w Półpłaszczyźnie o Wzmocnionej Krawędzi - J. Grabacki; G. Szefer (Engineering Transactions)
W pracy podano rozwiązanie zagadnienia półpłaszczyzny o brzegu wzmocnionym pasmem płytowym. Rozwiązanie skonstruowane zostało przy użyciu transformacji Fouriera, uogólnionej na przestrzeń ultradystrybucji. Otrzymane rezultaty porównano z dotychczas znanymi, przy czym uwzględniono zarówno aspekt jakościowy jak i ilościowy. Jako ilustracje zamieszczono przykłady liczbowe. Zakończenie stanowią wnioski o charakterze postulatów praktycznych.