FELSEFE SAHNESİNDE YENİLENME BAĞLAMINDA FREGE'DE 'SINN' VE 'BEDEUTUNG' MEFHUMLARI: ELEŞTİREL SAPTAMALAR VE BİR SORU - Ümit Öztürk (Felsefe Dünyası)
Frege, mantık, matematik ve semantik gibi disiplerine dair görmezden gelinemez katkıları vechiyle 'Analitik Felsefenin kurucu isimlerinden biri olarak kabul edilir. Bilindiği üzere 1892 tarihli 'Über Sinn und Bedeutung' metninde takdim edilen irdelemeler, onun çalışmalarının doruk noktasını simgeler. Bu temel eserde, felsefe etkinliğinden doğan önermelerin gramatik ve mantıksal yönleri arasındaki farkı kuşatmak için dilin kurucu unsurları hakkında mantık zeminli bir terapi sunulur. Bu çalışmada, ilk olarak 'Sinn' ve 'Bedeutung' mefhumlarını, Frege'nin çığır açan felsefi kavrayışı çerçevesinde mercek altında alıyoruz. İkinci olarak, bir yanda meseleyi tarihsel arkaplana yerleştirme diğer yanda ise Frege sonrası bazı filozoflara kısmi bir nazar üzerinde eleştirel saptamalarda bulunuyoruz. Son olarak, Kant'ın Saf Aklın Eleştirisi adlı eserinden uzunca bir pasajla dikkat çekerek açık uçlu bir soru yöneltiyoruz.