BİLGELİK UĞRAŞI OLARAK FELSEFE - Lokman Çilingir (Felsefe Dünyası)
Bu çalışma, bilgeliğin ne olduğunu; bilgeliğin bilgi ve davranış temellerini;insanı bilgece bir yaşama sevk eden nedenleri; farklı bilgelik çeşitlerini;bilgeliğin uygulanabilir bir modelinin mümkün olup olmadığını ve nihayet felsefiyaşam tarzından ne anlamamız gerektiğini izah etmeyi amaçlamaktadır. Felsefetarihinde bilgeliğin yeri ve önemi konusunda hala bir belirsizlik mevcuttur. Kaldıki tarihsel olarak bilgeliğe yüklenen anlam, özelde felsefenin ne olması gerektiğinedair bir tercihi de beraberinde getirmektedir. Öte yandan, “bilgelik-sevgisi”olarak felsefe bilgeliğin yalnızca bir türüdür. Bu yüzden bu yazıda öteki bilgeliktürleri ile felsefi bilgelik arasındaki benzer ve farklı yönler ortaya konularak,bunların günümüz insanı açısından taşıdığı önem belirtilmeye çalışıldı.