Fra personlige nettverk til personifiserte varemerker - Erik Rønning Bergsagel (Norsk Museumstidsskrift)
Sammendrag Stavanger Preserving Co. introduserte røykte norske sardiner høsten 1879. I tiårene som fulgte ble de norske sardinene et populært produkt på verdensmarkedet, profesjonell og variert markedsføring var en grunn til salgssuksessen. I begynnelsen ble sardinene håndtert som en matvare blant mange ulike matvarer, og solgt via personlige nettverk. Etter hvert ble produktene markedsført profesjonelt som gjenkjennelige, personifiserte varemerker – et eksempel er «Crossed Fish». Endringen skjedde som en følge av samarbeid med firmaets agenter internasjonalt, investeringsvilje og åpenhet overfor nye idéer. Sammen med sine agenter utformet Stavanger Preserving Co. store internasjonale reklamekampanjer. Gjennom avisannonser, plakater, showcards, etiketter og reklameartikler bygget firmaet opp solide merkevarer internasjonalt.