Mrugająca materia - Jan Gondowicz (Kwartalnik Filmowy)
Tekst stara się sprostać konsekwencjom niespodziewanego odkrycia, dotyczącego rysunków Brunona Schulza, głównie z lat 30. ub. wieku: niektóre przedstawione tam twarze, odwrócone do góry nogami, ujawniają inne, demoniczne oblicza. Proceder ten, nieznany dotąd grafice polskiej, ma jednak rozległe tradycje, w które zdaje się wpisywać Schulz. Deformacje takie, przekraczające tradycyjne granice sztuk i podbarwione swoistą mistyką, mieszczą się także w Schulzowskich strategiach wyobraźni, wykładanych w twórczości pisarskiej.