5. Nesil ve Ötesi Teknolojiler için Çok Girişli Çok Çıkışlı Sistemler ile Spektrum Verimliliğin Gerçekleştirilmesi - OSMAN DİKMEN; Selman KULAÇ (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Günümüzde, kablosuz iletişim sistemleri hem verimlilik hem de maliyet açısından büyük bir ilerleme göstermiştir. Çok Girişli Çok Çıkışlı (ÇGÇÇ) sistem 5. Nesil ve ötesi teknolojiler için gelişmiş bir sistemdir. ÇGÇÇ, 2X2, 3X3, 4X4 vb. gibi farklı binlerce antenlerle aynı anda çok yüksek veriyle iletişimin sağlanabileceği konudur. Kablosuz sistemin verimini, kapasitesini ve kapsamını iyileştirmek için kullanılan ÇGÇÇ ile 10 kat spektrum verimlilikte artış gözlenebilmektedir. Bu çalışmada, 5. Nesil ve ötesi teknolojilerde Çok Girişli Çok Çıkışlı sistemlerle spektrum verimliliğin bit/s/Hz/Hücre bakımından literatürde elde edilen simülasyon çalışmaları hakkında bilgiler verilerek çeşitli değerlendirmeler yapılmıştır.