Okuma Kültürü Kazandırılmasında Çocuk Kütüphanelerinin Rolü: Bağcılar Belediyesi Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Halk ve Çocuk Kütüphanesi Örneği - Zeynep Gedikoğlu (TSBS Bildiriler Dergisi)
Bu çalışmada, okuma kültürü kazandırılmasında çocuk kütüphanelerinin rolü konu başlığına bağlı kalınarak Bağcılar Belediye Başkanlığına bağlı hizmet veren Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Halk ve Çocuk Kütüphanesinde Bilgi ve Belge Yönetimi alanında yürütülen çalışmaları değerlendirilmiştir. Araştırmanın konusu bu kütüphane özelinde Okuma Kültürü kazandırmak için yapılan çalışmalardır. Araştırma, Mayıs 2021 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında pilot kütüphanede yürütülen faaliyetleri ve sonuçlarını içermektedir. Araştırmada gözlem ve analitik yöntem kullanılmıştır. Türkiye, 2023 dünya kitap okuma oranları bakımından son sıralarda yer almaktadır. UNESCO verileri temel alınarak endişe verici tablo karşısında toplumsal bilinç oluşturmak amacıyla seçilen konu büyük önem taşımaktadır. Kütüphaneler, herhangi bir ayrım yapmaksızın toplumun tüm kesimlerine eşit düzeyde hizmet veren, kültürel mirasın aktarımını da sağlayan önemli kurumlardır. Bu noktada okuma kültürünü kazandırmak için ailelere, okullara, sivil toplum örgütlerine ve kütüphanelere büyük görevler düşmektedir. İlk etapta küçük yaştan itibaren aileler çocuklarını Çocuk Kütüphaneleriyle tanıştırmalıdır. Okuma kültürü, çocukluk evresinden başlayarak kişilerin okuma eylemiyle edindikleri bilgi, beceri ve birikimlerin toplumsal yaşam becerilerine dönüşmesidir. Zaman, süreklilik ve gönüllülük şarttır. Okumayan, okuduğunu anlayamayan, düşünmeyen, sorgulamayan, muhakeme edemeyen, farklı düşüncelere saygı duymayan, üretmeyen nesil artık dar çerçevede ailenin değil tüm toplumun en önemli sorunu haline gelmiştir. Toplumun devamını sağlayan, geleceğimizi emanet edeceğimizin çocukların, gençlerin kendilerini 20-30 kelimeyle ifade etmeleri, düşüncelerini yazıya dökememeleri üstünde önemle durulması gereken toplumsal bir sorundur. Vakit kaybetmeden aile - okul - kütüphane - sivil toplum örgütleri işbirliğiyle ortak projeler yürütülmeli, işbirlikleri gerçekleştirilmelidir. Bu konu devlet politikası olarak benimsenmelidir. Yerel yönetimler konunun önemini anlamıştır. Bağcılar Belediye Başkanlığına bağlı hizmet veren Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Halk ve Çocuk Kütüphanesinde hizmet verdilen kullanıcı profilinin ihtiyaçlarını iyi analiz edilerek öncü aynı zamanda yenilikçi çalışmalar yürütülmektedir. Bildiride bu kapsamda yapılan çalışmalar, amaç ve kazanımlar desteklenerek ana başlıklar halinde ele alınmıştır. Araştırmanın en önemli sonucu kütüphanelerin sadece kitap alıp verilen mekânlar olmaktan çıktığı tespitidir. Düzenlenen etkinliklerin sonunda vatandaşlarla birebir görüşerek memnuniyet analizi yapılmıştır. Çalışmanın diğer sonuçları şunlardır: Daha önce çocuk kütüphanemiz bulunmadığından sadece belirli gün ve haftalarla ilgili etkinlikler düzenlenmekteydi. Çocuk kütüphanemizin açılışıyla birlikte Mayıs 2021 ile Mayıs 2023 tarihleri arasında Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Çocuk Kütüphanesinde 84 etkinlik düzenlenmiş ve etkinliklere 2153 kişi katılmıştır. Kütüphane üye sayılarında belirgin artış gözlemlenmiştir. Çocuk kütüphanesinde düzenlendiğimiz etkinliklerin sonucunda 1354 kişi çocuk kütüphanesine üye olmuştur.  Yaşam boyu öğrenme ilkesi hayata geçirilmiştir. Çocukların psikolojik ve sosyal gelişimine katkı sağlamıştır. Sosyal medya hesabının yönetimi kütüphane koordinatörüne verildikten sonra sosyal medyada yapılan paylaşımlarla (65 paylaşım) kütüphaneler görünür olmuştur. Şehit Savcı Mehmet Selim Kiraz Halk ve Çocuk Kütüphanesi, verdiği hizmetlerle, hizmetlerin devamlılığını sağlamasıyla okuma kültürünü destekleme anlamında olumlu sonuçlar elde etmiştir.