КУЛЬТУРНА ДИПЛОМАТІЯ ЯК М’ЯКА СИЛА В МІЖНАРОДНИХ ПЕРЕГОВОРАХ - Олена Банчук-Петросова; Наталія Петрова (Економіка та суспільство)
У статті проаналізовано культурну дипломатію як інструмент «м’якої сили» в міжнародних переговорах. Досліджено її потенціал у формуванні іміджу держави, зміцненні довіри та досягненні зовнішньополітичних цілей. Окрема увага приділена ролі дипломатичного протоколу та етикету. В умовах гібридних загроз культурна дипломатія набуває особливої актуальності, сприяючи діалогу та порозумінню. Застосовано теоретичний, порівняльний, історичний аналіз та case studies (Гете-Інститут, символ соняшника для України). Обґрунтовано важливість культурної дипломатії та дипломатичного протоколу для успішних міжнародних відносин. Розкрито практичну цінність дослідження для органів влади, науковців та суспільства. Показано, що дотримання загальноприйнятих норм і правил є важливим фактором успішної комунікації, запобігання конфліктам та досягнення консенсусу. Порушення дипломатичного протоколу може мати негативні наслідки для міжнародних відносин та іміджу держави. Розкрито потенціал використання культурних символів (на прикладі соняшника для України) як ефективного інструменту культурної дипломатії для консолідації міжнародної підтримки та просування національних інтересів.