RÜZGAR VE GÜNEŞ SANTRALLERİNDE KISA DÖNEM ENERJİ ÜRETİM TAHMİNİ İÇİN MATEMATİKSEL MODELLERİN OLUŞTURULMASI - Özge Alkan; Ali Öztürk; Salih Tosun (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Yapılacak olan çalışmada meteorolojik veriler ile doğru üretim tahmini yapan matematiksel modellerin oluşturulması amaçlanmıştır. Yenilenebilir enerji kaynaklarında, üretim tahminlerini doğru olarak yapabilen modeller bulunmamaktadır. Bu çalışma ile üretilecek modeller sayesinde geleceğe yönelik doğru tahminler yapılmış olup, en uygun yöntem kullanılarak üretilen matematiksel modellerin doğruluğu test edilmiştir. Elde edilen tahmin modelleri ile rüzgâr ve güneş enerjisi santrallerinde kısa dönem enerji üretim tahmini yapılmıştır. Geliştirilen matematiksel modellerin doğruluğu çoklu regresyon analizi kullanılarak incelenmiştir. Bu modeller ile üretim planlaması daha kolay ve doğru bir şekilde tahmin edilmiştir.