1960-2000 DÖNEMİNDE TÜRKİYE'DE ELİT ZİHNİYETİ - Gazi Berber (Selçuk İletişim)
Bu araştırmanın temel amacı, Türkiye'nin modernleşme sürecinde kendine has özellikler taşıyan,1960-1980 ve 1980-2000 arası dönemde, küçük burjuva aydınındaki kültürel değişimi karşılaştırmalıolarak anlamaktır. Bu amaç doğrultusunda, 1960–1980 ile 1980–2000 yılları arasında yazılan ve küçük burjuva aydınını konu alan “Tutunamayanlar, Bir Düğün Gecesi, Kara Kitap,Yüz:1981” isimli romanlarda; bu aydınların “Doğu Batı”, “aydın halk”, “kent taşra” ikilikleri, ayrıca iktidara ve zenginliğe bakışlarındaki değişim saptanmaya çalışılmıştır. Çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden “belge incelemesi”nin özel bir türü olan hermeneutik teknik kullanılmıştır. Her iki dönemde küçük burjuva aydınının iktidara bakışında belirgin bir farklılık bulunmamaklabirlikte “Doğu Batı”, “kent taşra”, “aydın halk” ikilikleri ve zenginliğe bakışlarındaçeşitli farklılıklar vardır.