Muzyka i efekty akustyczne w filmach Andrzeja Wajdy okresu szkoły polskiej - Paweł Mackiewicz (Kwartalnik Filmowy)
Celem tekstu Mackiewicza jest określenie znaczenia, jakie dla struktury dzieła filmowego mają muzyka i efekty akustyczne. W pierwszej części tekstu, teoretycznej, autor stara się skodyfikować sądy teoretyków filmu na temat charakteru związków pomiędzy dźwiękiem a obrazem w filmie. Pisze o technikach łączenia obu tych języków, o wpływie dźwięku na proces odbioru dzieła przez widza. Szczególny nacisk kładzie na wyjaśnienie relacji pomiędzy dźwiękiem a projektowaniem przestrzeni w filmie. W drugiej części, historyczno-interpretacyjnej, analizuje warstwę dźwiękową pięciu filmów Andrzeja Wajdy z okresu „szkoły polskiej”. Udowadnia, że w każdym z tych filmów starano się znaleźć artystyczna dominantę organizującą relację dźwięku i obrazu.