Kompetencje społeczne pracowników w Przemyśle 4.0 - Tomasz Kupidura; Joanna Tomczyńska (Edukacja Ustawiczna Dorosłych)
Czwarta rewolucja przemysłowa przynosi wiele wyzwań i zmian technologicznych w funkcjonowaniu firm, co ma wpływ na produkt końcowy, realizowane procesy oraz otoczenie (społeczne i kulturowe). Wyzwania Przemysłu 4.0 związane są z zaawansowaną cyfryzacją, integracją produkcji i procesów logistycznych (inteligentne fabryki). Przedsiębiorstwa realizując te zmiany często borykają się z nakładającymi się na siebie kryzysami (gospodarczy i geopolityczny). Koncentracja na zaawansowanych technologiach oraz postępująca informatyzacja produkcji wpływa na rozwój kwalifikacji u pracowników zarówno twardych (umiejętności, wiedza, kwalifikacje itp.), jak i miękkich, np.: motywacja, planowanie, kreatywność. W przemyśle 4.0 ważne są nie tylko kwalifikacje i wiedza, ale także umiejętności samozarządzania, takie jak planowanie, zarządzanie czasem, odporność na stres, kreatywność i inteligencja emocjonalna. Znalezienie pracowników o określonych cechach jest obecnie bardzo trudne zwłaszcza dla firm 4.0. Kompetentni pracownicy, którzy posiadają wiele umiejętności miękkich potrzebnych do skutecznej i wydajnej pracy, stanowią dla firmy duży potencjał w drodze do konkurencyjności i sukcesu ekonomicznego. W artykule przedstawiono analizę kompetencji społecznych pracowników pod kątem Przemysłu 4.0.